Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
-

 

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης με αναφορά του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη,  θέτει το θέμα του υπό κατασκευή θερμοηλεκτρικού εργοστασίου στην πόλη Αλι-αγά της Τουρκίας, που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο χαμηλής ποιότητας φθηνό λιθάνθρακα.
Το πλήρες κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης
 κ. Κ. Χατζηδάκη

Ανάστατη η κοινή γνώμη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Λέσβο παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία γιγάντιου θερμοηλεκτρικού εργοστασίου στην πόλη Αλί-αγά της Τουρκίας, 20 μόλις χιλιόμετρα νοτιοανατολικά απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης.
Βάση των πληροφοριών που δόθηκαν σε σχετική ημερίδα που έγινε στο Αλί-αγά της Τουρκίας στις 7.1.2009, στην οποία παρέστησαν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Λέσβου και Μ.Κ.Ο., το υπό κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο θα έχει δυναμικότητα 100 MW, θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο χαμηλής ποιότητας φθηνό λιθάνθρακα εισαγόμενο από τη Ν. Αφρική και σε ποσότητα γύρω στους 3 εκ. τόνους κατ' έτος.
Η λειτουργία του υπόψη εργοστασίου, σύμφωνα με τους ειδικούς, εγκυμονεί κινδύνους, λόγω της μικρής απόστασης από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε σχέση με την ατμοσφαιρική και θαλάσσια ρύπανση που θα προκαλέσει. Συγκεκριμένα, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αφορούν κυρίως στην αιθάλη που παράγεται από τις καμινάδες και θα διαχέεται στην ατμόσφαιρα καθώς και στη μεταβολή της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας της περιοχής από την επιστροφή στη θάλασσα των θερμών υδάτων που θα χρησιμοποιούνται για την ψύξη των μηχανών.
Αυτού του είδους τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια γνωρίζουμε ότι έχουν απαγορευθεί ως οχλούντα περιβαλλοντικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μολονότι και η ελληνική Κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει την κατασκευή και στη χώρα μας αναλόγων εργοστασίων (Αλιβέρι, Μαντούδι, Καβάλα κ.α.), που ευτυχώς προς το παρόν βρίσκονται υπό αναστολή, λόγω της κατακραυγής της κοινής γνώμης.
Είναι όμως απαράδεκτο τμήματα της ελληνικής επικράτειας, όπως τα νησιά του Β. Αιγαίου να απειλούνται από τις συνέπειες λειτουργίας εργοστασίων καύσης λιθάνθρακα, στη γειτονικά χώρα. Ασφαλώς και υπάρχουν κανονισμοί και οδηγίες της Ε.Ε. που αφορούν στη διαχείριση και στην αποτροπή της διασυνοριακής ρύπανσης, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν στις όποιες διακρατικές συνεννοήσεις ακολουθήσουν.
Στο Αλί-αγά ήδη οι ανάδοχες εταιρείες άρχισαν να εκχερσώσουν μια μεγάλη οικοπεδική έκταση κοντά στο χωριό Τσακμακλί για την εγκατάσταση του αναφερόμενου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που ανησυχεί τους Τούρκους και Έλληνες πολίτες στις δύο ακτές του Αιγαίου.
Επιβάλλεται άμεσα να γίνει συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση για την όλη διαχείριση του ζητήματος που θα διασφαλίζει την υγεία των κατοίκων στα νησιά του Β. Αιγαίου και το περιβάλλον, διαφορετικά θα πρέπει να ακυρωθεί η κατασκευή αυτού του έργου και να εξευρεθούν άλλοι τρόποι παραγωγής ενέργειας με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

        Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ